Light Tank LT-40

machine gun version

https://attack-kits.eu/light-tank-lt-40-machine-gun-version.html

V tomto příspěvku Vám představujeme naši novinku – model lehkého tanku LT-40. Model je vyroben technologií 3D do kovových forem. Kvalitou zpracování zaručuje jak vysokou míru detailu, tak i bezproblémovou stavbu. Tank LT-40 byl předchůdcem mnohem známějšího tanku LT vz.38 – Panzer 38 a zúčastnil se bojů na obou stranách východní fronty včetně Slovenského národního povstání. Dodejme ještě, že výroba našich modelů včetně návrhu a přípravy forem probíhá plně v České republice.

Stručná historie

Tank LT-40 zůstal pochopitelně ve stínu podstatně početnějšího a o něco většího „bratra“ Lt.38/Panzer 38. Tanky LT-40 vznikly na základě původní Litevské objednávky. Šlo o rozvinutí základní úspěšné konstrukce, kdy se podvozek skládal ze čtyřech velkých pojezdových kol s předním náhonem a zadním napínacím kolem. Tato koncepce pak umožnila flexibilně volit velikost vozidel dle požadavků zákazníka a využita byla jak u menších exportních tančíků řady AH, tak i u větších lehčích tanků exportovaných do Iránu, Peru či Švýcarska až po něco větší lehký tank LT vz.38 neboli Panzer 38(t), který se masově vyráběl pro Wehrmacht a jehož podvozek pak posloužil ke konstrukci celé řady úspěšných stíhačů tanků až po legendární Hetzer.

Výroba série tanků pro Litvu byla dokončena až po okupaci země SSSR a proto nevyzbrojené tanky zůstali ve výrobním závodě. Nakonec o ně projevilo zájem Slovensko, které zoufale potřebovalo doplnit stavy svých obrněných jednotek. Původně měly být tanky pro Litvu vyzbrojené kanóny Oerlikon, Slovensko nicméně zvolilo standardní tankový kanón Škoda A7 ráže 37 mm, kterým byly vyzbrojené také tanky LT vz.38. ČKD proto muselo upravit čelní štít věže a strop nad ním, aby bylo možné do něj tuto větší zbraň umístit. První tanky tak Slovenská armáda vyzbrojila pouze kulomety a v této podobě jich několik vrhla do úvodních bojů na východní frontě. Jeden tank byl během bojů nenávratně zničen a zbytek včetně poškozených byl stažen zpět na Slovensko a vyzbrojen kanóny tak jako tanky, které zůstaly po celou dobu na Slovensku a do bojů se nezapojily. Tanky se pak zúčastnily bojů pod Kavkazem i na Ukrajině. Řada tanků byla během těchto bojů ztracena, zvláště ty, které se nepovedlo evakuovat po ústupu jednotek pod Kavkazem. Zbylé tanky byly opět stažené na Slovensko na generální opravy. Zde je pak zastihlo Slovenské národní povstání. Tanky bojovali v řadách povstaleckých obrněných sil po celé období povstání, aby poslední tanky ustoupily do hor. Zde je následně ukořistil Wehrmacht a nasadil je do obranných bojů proti Rudé armádě. Ta však také používala několik kusů, zdokumentovány jsou dva tanky LT-40 z její výzbroje během konce války u Prahy. Paradoxem tak je, že i když bylo vyrobeno jen 21 kusů těchto tanků, tak pro svoji odolnost a kvalitu se zapojily do bojů na obou stranách fronty a to hned u třech uživatelů – Slovenské armády včetně povstaleckých jednotek, Wehrmachtu i Sovětské armády.

Model

Na přiložených fotografiích je vidět úroveň detailního zpracování výlisků technologií 3D včetně několika detailů. Kit má oddělené nářadí a řadu detailů, pro svoji jednoduchou konstrukci ho může sestavit i začátečník, mírou detailu pak uspokojí i pokročilého modeláře.

Obtisky obsahují kamufláže na dva slovenské tanky nasazené na východní frontě. Na dalších obrázcích pak máte k dispozici návod.

Model je možné zakoupit zde:

https://attack-kits.eu/light-tank-lt-40-machine-gun-version.html

https://www.plasticplanet.cz/modely-1/light-tank-lt-40-machine-gun-version.html