Nový model Phänomen Granit late

Intenzivně probíhá práce na přípravě nového modelu sanitky a dodávky Phänomen Granit – pozdního provedení. Dnes Vám jej poprvé představíme. Model bude obsahovat většinu nových plastikových dílů. K nim přidáme leptané kovové díly a obsáhlé obtisky. Jako první dvojici stavebnic přineseme na trh provedení vozu coby válečné sanitky v barvách Wehrmachtu a civilní provedení vozu.

Wehrmacht využíval vozy Phänomen Granit o hmotnosti 750 kg primárně v provedení sanitky, ale známe jsou i odlišné varianty nástaveb jako štávní vůz Kübelwagen, radiovozy či pickupy/valníky. Mezi civilními uživateli co do množství vozů dominovala pošta, Granity pak sloužili i u policie. Co do počtu vyrobených kusů nicméně dominovaly předválečné poštovní vozy a válečné sanitky. Vzhledem k rozsahu válečného konfliktu sanitky Phänomen Granit doprovázely vojáky na všech frontách druhé světové války včetně Afriky. Najdete je na mnoha archivních fotografiích, i když povětšinou nenápadně v pozadí scény. To také prokazuje jejich nenápadnou, o to však potřebnější, službu. Z německých ozbrojených složek je užíval nejen Wehrmacht, ale i Luftwaffe. Standardizovaná výroba v průběhu času prošla změnou a postupnou modernizací. Od prvních hranatých tvarů kdy řidiče a spolujezdce chránila pouze celta, po plně uzavřené hranaté verze s klasickými dveřmi u osádky až po pozdější „zakulacené“ provedení vozu. Právě tuto verzi jsme využili jako vzor pro naši novou stavebnici. Přestože výroba cca v polovině válečného konfliktu přešla plně na nový větší typ, mnoho vozů se dochovalo konce války a po jejím zakončení je čekala ještě dlouhá služba většinou v civilních službách po celé Evropě. Díky tomu se dodnes díky nadšení sběratelů veteránů dochovaly provozuschopné exempláře, několik z nich dokonce na našem území.

72911 Phänomen Granit 25H Late Ambulance
72911 Phänomen Granit 25H Late Ambulance

V krabičce označené 72911 Phänomen Granit 25H Late Ambulance přineseme tři různá barevná provedení sanitek Wehrmachtu.

 

Civilní provedení (72910 Phänomen Granit 25H Late Utility Civil) bude obzvláště zajímavé netradičním výběrem kamufláže. Vedle atraktivního červeného vozu použitého Říšskou poštou bude přebal obsahovat i kamufláž vozu z kultovního československého seriálu Major Zeman. Zde si vůz zahrál v mimo jiné v epizodě Studna.

 

 

V těchto dnech finalizujeme výrobu forem a očekáváme uvedení modelu na trh během měsíce května.