Historie

Jihoafrické obrněné vozidlo neboli také známější pod názvem Marmon Herrington vzniklo původně jako dočasné řešení. Již před vypuknutím druhé světové války se jihoafrická vláda se obávala odříznutí od dodávek výzbroje z Británie či jiných států. Proto vznikl zajímavý obrněný vůz, který byl postaven na podvozku nákladních vozů firmy Ford doplněných záhy o přední hnanou nápravu od americké firmy Marmon Herrington. Vůz byl jednoduchý, silně vyzbrojený a zkonstruovaný tak, aby se do jeho produkce mohly zapojit místní firmy. Korby vznikaly v různých železničních dílnách, centrálně pak docházelo ke kompletaci vozů.

I když šlo o provizorní konstrukci, tak se nakonec natolik osvědčila, že došlo k dalšímu vývoji a modernizacím. Tyto robustní pancéřové vozy pak byly nasazeny na všech afrických bojištích, dostaly se i na evropský kontinent a dokonce i na dálný východ. Vozy se vyznačovaly nízkou poruchovostí, dobrou průchodností terénem a byly i dostatečně prostorné. Řada z nich byla ukořistěna a nústupu z Řecka. ásledně nasazena ať již německými, či italskými jednotkami. Dokonce i v Evropě využil Wehrmacht vozy zanechané britskými jednotkami po Nejsilnější zbraní sériových vozů byla protitanková puška Boys. Ta však ale postupně přestávala stačit. Proto se na obou stranách přistoupilo k polní modifikaci vozů pomocí různých děl. Paradoxně, většina vozů dozbrojených Brity dostala kořistní italská děla. Fotografie ale ukazují i vůz vybavený německým lehkým protitankovým kanónem Pak 36. Úprava byla jednoduchá. Ukořistěný vůz přišel o věž a před vzniklý otvor byl na strop korby přivařena jednoduchá konstrukce umožňující uchycení lafety děla včetně jeho štítu. Paradoxem je, že po bitvě u El Alameinu bylo toto vozidlo ukořistěno zpět britskými jednotkami. Při konstrukci modelu jsme vycházeli z historických fotografií.

Model

Stavebnice vychází z úspěšné řady modelů Marmon Herrington v měřítku 1:72. Model je doplněn vlastními výlisky kanónu PaK 36, kovovými leptanými díly umožňujícími zlepšení výsledného modelu. Resinové díly pak obsahují nejen díly vylepšující vzhled chladiče, nová kola či úchyt děla na střechu, ale i interiér vozu. Ten je totiž dobře vidět přes otvor ve stropě po věži.Vše je připraveno tak, aby stavba byla jednoduchá. Navíc můžete uložit do vozu i několik nábojů a prázdných nábojnic.To vše je doprovozeno obtisky.

Více informací o tomto zajímavém vozidle najdete například zde wikipedia en nebo zde v encyklopedii tanků

Fotografie upraveného vozu najdete zde

Model můžete zakoupit v našem obchodu https://attack-kits.eu/marmon-herrington-mk-ii-with-pak-36.html

Více o dalším našem modelu Marmon Herrington Mk.II zde