Novinka 11/2020 – Phänomen Granit 25H Radiowagen 1/72

Nakupujte zde: https://attack-kits.eu/phanomen-granit-25h-radiowagen-pe-exterior-set-resin-details-including-full-interior.html

Wehrmacht si od samého počátku války uvědomoval důležitost radiového spojení mezi jednotkami na všech úrovních. Na počátku války to byl jeden z nejdůležitějších prvků umožňujících naplno využít mobilních motorizovaných jednotek. Proto se také Wehrmacht na rozdíl od spojenců snažil umístit vysílačky prakticky do každého tanku či obrněného vozidla.

Obrázek Phänomen Granit 25H Radiowagen 72938 krabička
Phänomen Granit 25H Radiowagen 72938 krabička

Za čelem fronty musely postupovat vozy zabezpečující spojení štábů a týlu s bojovými jednotkami, včetně spojení na větší vzdálenosti, než na kterou měly dosah vysílačky přímo v obrněných vozidlech v první linii. Proto také vznikla celá řada specializovaných spojovacích vozů postavených většinou na podvozcích osobních vozů, různých dodávek i nákladních vozů. Neměly pancéřování, protože se nepočítalo s jejich nasazením v přímém boji s nepřítelem. Navíc jejich vybavení počítalo spíše s působením ze statických a zamaskovaných postavení. Proto do jejich vybavení patřily nejen samotné vysílačky, ale i základní „kancelářský“ nábytek umožňující činnost radistů ať již uvnitř vozu nebo venku před ním. Navíc měly k dispozici většinou zemní vrtáky a teleskopické sloupy umožňující natažení antén pro spojení na větší vzdálenosti, než kam dosáhlo vysílání pomocí běžných prutových antén. Součástí jejich vybavení bývaly také šifrovací stroje pro zabezpečení spojení. 

Této úpravě se nevyhnuly ani vozy Phänomen Granit. Jejich výhodou byla robustní konstrukce. A na víc od samého počátku spočívala výhoda většiny Wehrmachtem využívaných Granitů, konfigurace dodávek, kde jejich konverze na radiové vozy byla poměrně jednoduchá. 

Obrázek Phänomen Granit 25H Radiowagen 72938 nabarvený
Phänomen Granit 25H Radiowagen 72938 nabarvený

Díky naší Attack novince můžete mít jeden z takto upravených vozů doma. Oproti původním modelům sanitek a dodávek Granit obsahuje tento model nový, detailněji provedený podvozek z plastu. To hlavní však ještě přijde. K dispozici je sada resinových dílů umožňujících vyšperkování jak exteriéru, tak i interiéru vozu. Mezi nimi najdete detailně navrhnutý nábytek včetně takové perličky jako je otevřená kniha na radistově stolu.

To vše doplňuje nová sada leptů. Ta je navíc vyrobena ze silnějšího materiálu umožňujícího pevnější provedení detailů jako jsou zrcátka či „policajty“. A aby toho nebylo málo, můžete nechat dveře otevřené díky zadním dveřím a ztvárněnému interiéru. K dispozici máme tři kamufláže vozidel z poloviny války. 

Obrázek Phänomen Granit 25H Radiowagen 72938 náklad
Phänomen Granit 25H Radiowagen 72938 náklad
Obrázek Phänomen Granit 25H Radiowagen 72938 návod
Phänomen Granit 25H Radiowagen 72938 návod
Obrázek Phänomen Granit 25H Radiowagen 72938 návod
Phänomen Granit 25H Radiowagen 72938 návod