Ruční protitankové zbraně Wehrmachtu 1/72

Po dlouhé době vracíme na trh sadu odlévaných německých ručních protitankových zbraní v měřítku 1/72 z doby druhé světové války. Hodí se jako doplněk k modelům techniky nebo do diorám v měřítku 1/72. Balení obsahuje Luftfaust, Panzerfaust, Panzerfaustklein a Panzerschreck. odkaz do e-shopu: https://attack-kits.eu/en/handwaffen-no-1.html
Německé ruční protitankové zbraně
obrazek Obsahu Baleni
Obsah balení

Panzerfaust

Nejznámější z těchto zbraní je bezesporu Panzerfaust. Sada obsahuje rovnou dvě provedení této zbraně – menší označený Panzerfaust 30 a větší Panzerfaust 60. Číslovka označuje dostřel zbraně (tzn. zbraň dostřelila jen 30 m resp. 60 m). V sadě je po pěti kusech obou provedení ručních zbraní Panzerfaust. Nevýhodou ručních zbraní Panzerfaust byl právě malý dostřel, kvůli kterému střelce ohrožovaly nejen nepřátelské střely, ale v případě úspěchu i odletující úlomky zasaženého vozu. Další nevýhodou bylo jejich jednorázové použití, to však kompenzovaly malé kompaktní rozměry, vysoká účinnost a levná výroba. Tuto zbraň používal jak Wehrmacht, tak i jeho spojenci z Finska, Itálie a Maďarska. Ukořistěné zbraně se naproti tomu používaly během povstání ve Varšavě, v Praze a ke konci války je využívala i Rudá armáda.
obrazek Ruční zbraň Luftfaust
Ruční zbraň Panzerfaust

Panzerschreck

Během bojů v Africe ukořistila německá armáda hned několik kusů amerických „Bazuk“. Podle ní vyvinuli vlastní zbraň – Panzerschreck. Průměr střely byl větší (88 mm) a měla i větší průbojnost. Bohužel první provedení RPzB.43 mělo řadu nedostatků. Projektil dýmem po výstřelu odhalil pozici střelce. Ten navíc musel využívat ochranné pomůcky jako pláštěnku a masku, aby ho zplodiny ze střely nezranily a dostřel byl pouhých 30 m. Následovalo značně vylepšené provedení – RPzB.54. To se odlišovalo na první pohled štítem chránícím střelce a tím i zjednodušené použití zbraně. Vedle toho se výrazně zvětšil dostřel zbraně na celých 180 m. V této podobě šlo o účinnou zbraň, i když její hmotnost narostla na 11kg bez munice. Proto vyžadovala i speciální taktiku nasazení a obsluhu s dostatečným výcvikem. Družstva byla tvořena čtyřmi vojáky se dvěma ručními zbraněmi Panzerschreck. Vojáci operovali ve dvojicích: jeden střílel a druhý nabíjel a obě dvojice se navzájem kryly. V noci byla používána trochu jiná taktika. Na pozadí útočících tanků byly vystřeleny světlice a střelci pak mířily na tmavé siluety tanků. Tato inovovaná zbraň se objevila na konci roku 1944 a do konce války jich bylo vyrobeno jen 25 tis. spolu s 289 tis. kusy střel. (V sadě najdete po dvou ručních zbraní Panzerschreck v obou provedeních.)
obrazek Panzerschreck RPzB.54
Panzerschreck RPzB.54

Luftfaust

Nejméně známou a také nejméně rozšířenou zbraní byl Luftfaust či také Fliegerfaust. Zbraň využívala raketové střely o větší rychlosti, ale jen o průměru 2 cm. Na druhou stranu se očekával dostřel 500 m, kterého se ale nikdy nepovedlo dosáhnout. Aby se zvýšila pravděpodobnost zásahu, měla zbraň 4, resp. 9 kusů hlavní vedle sebe a ty střílely projektily prakticky najednou se zvláštní sekvencí – nejprve 4 dohromady a pak 5 za sebou, aby se navzájem nepoškodily. Zbraň se používala jen omezeně. Vyrobeno bylo jen 80 ks zbraní a k tomu munice. Na samém konci války byly nasazeny jak v Berlíně, tak i v při obranných bojích na západní frontě u řeky Saar. (V sadě najdete 4 ks této zbraně.)
Ruční zbraň Luftfaust
Luftfaust
Modely zbraní se hodí jak nejen do diorám, ale taky jako doplněk k německým nákladním vozům.
Obrázek nabarvených zbraní
Protitankové ruční zbraně nabarvené
Odkaz do e-shopu: https://attack-kits.eu/en/handwaffen-no-1.html Vhodný doplněk například k tomuto vozu: https://blog.attack-kits.eu/72923-l1500a-personnel-carrier-west-south-europe-2/